Vmbo

Door Tom Spitters op 2 december 2011  

Veel mogelijkheden met vmbo
Het vmbo vormt de basis voor de baan die bij jouw past. Met het vmbo kun je alle kanten op. Dat is een groot voordeel van het vmbo, maar kan een goede studiekeuze ook lastiger maken.
Tip: Met onze gratis studiekeuzetest krijg je direct inzicht in je interesses. Klik hier om de gratis studiekeuzetest te doen.

Doel van het vmbo
Het vmbo, het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs, is op 1 augustus 1999 in de plaats gekomen van het vbo en mavo. Hiermee is de aansluiting op het mbo (middelbaar beroepsonderwijs) en de havo is verbeterd.
Het vmbo begint, net als alle soorten voortgezet onderwijs, met de onderbouw. Die duurt twee schooljaren en biedt een breed vakkenpakket. Aan het einde van de tweede klas kiezen de leerlingen een leerweg en een sector.

Leerweg kiezen aan het vmbo
Aan het eind van het tweede leerjaar kies je een leerweg en een sector. Het vmbo kent vier leerwegen:

 • De basisberoepsgerichte leerweg

 • De kaderberoepsgerichte leerweg

 • De gemengde leerweg

 • De theoretische leerweg

 • Vmbo en de arbeidsmarkt
  Naast het vmbo en leerwegondersteunend onderwijs is er praktijkonderwijs. Dit is gericht op een beperkte groep leerlingen voor wie het niet mogelijk is een vmbo-diploma te halen. In tegenstelling tot de leerwegen bereidt het praktijkonderwijs leerlingen rechtstreeks voor op de regionale arbeidsmarkt.
  Zoek een opleiding:
  Je kunt ook direct zoeken naar de opleiding van je keuze. Gebruik daarvoor dit zoekvenster. Geef de naam op van de (vmbo)opleiding waar je meer informatie over wenst.

  Gratis bellen over het vmbo
  Ouders en verzorgers kunnen voor alle (praktische) informatie over het vmbo gratis bellen met het Landelijk informatiecentrum voor ouders, 0800-5010
  Vmbo en beroepskeuze
  Je vmbo-opleiding hangt nauw samen met je beroepskeuze. Welke leerweg aan het vmbo wil jij volgen, wat past bij je? Wij helpen je met onze gratis beroepskeuzetest. Met de beroepskeuzetest kun je jouw mogelijkheden aan het vmbo beter afstemmen op je uiteindelijke doel: een beroep dat bij je past.

  Een geschikte vmbo leerweg selecteren
  Hoe kom je te weten of je op het vmbo de juiste richting kiest? Praat met docenten, je decaan en leerlingen van de vmbo. Maar ga ook op je gevoel af. Een overzicht van alle (vmbo) opleidingen vind je ook op deze pagina. Door op de verschillende opleidingen te klikken ontdek je direct of het vmbo aansluit bij je verwachtingen.


   

  Reageer

  Meer artikelen binnen 'Studeren'

  Bekijk artikelen op categorie