Vakantiewerk studenten

Door Tom Spitters op 23 augustus 2019  

Een student is over het algemeen geen rijk persoon. Daarom is het zeer aantrekkelijk voor studenten om naast de studiefinanciering bij te verdienen met vakantiewerk. Dat kan op verschillende manieren. In grote steden zijn er diverse uitzendbureau´s die zich specifiek richten op studenten. Behalve bijbanen, bieden zij ook vakantiewerk aan.

Keuzes
Veel van deze studentenuitzendbureau´s richten zich op het vakgebied van studenten. Zo is het mogelijk om vakantiewerk te doen in je eigen studierichting. Behalve dat dit werkervaring oplevert, verdient iemand er ook nog een aardig zakcentje mee. De werkgevers die gebruik maken van dergelijk vakantiewerk voor studenten, profiteren van de kennis van de uitzendkracht. Er zijn uitzendbureau´s die gericht vakantiewerk aanbieden voor studenten uit technische opleidingen, gezondheidszorg of horeca-opleidingen.

Belasting
Wanneer studenten naast een studiefinanciering ook geld verdienen met vakantiewerk, is het belangrijk dat zij het totale netto inkomen in de gaten houden. Volgens de IB-groep mogen studenten met vakantiewerk en bijbanen niet meer verdienen dan circa € 13.000,00 op jaarbasis. Studenten met vakantiewerk moeten daarvan aangifte doen bij de belastingdienst via een TJ-biljet. De belastingdienst kijkt dan naar het verzamelinkomen. Is er met vakantiewerk meer verdiend dan die € 13.000,00 dan wordt de studiefinanciering stopgezet.

Bijbaan
Voor veel studenten is vakantiewerk een uitkomst. Veelal is de zomerstop een lange periode. In die twee maanden kunnen studenten goed bijverdienen. Daarnaast hebben ze de mogelijkheid om al met toekomstig werk in aanraking te komen. Bovendien blijven veel studenten in vakantiewerk hangen en houden ze er (wanneer de studie het toelaat) een leuke bijbaan aan over.

Zoek je een bijbaan? Op Werksite vind je een groot aantal studentenwerk vacatures. Ontdek hier welke mogelijkheden je hebt en schrijf je vervolgens in bij de grote uitzendbureaus.

Welk soort studentenwerk kies jij?
Vacatures voor bijbanen zijn er genoeg. Ook al zit het economisch even tegen, Nederland heeft nog steeds het laagste werkloosheidscijfer van Europa. Studenten zoals jij hoeven zich dus geen zorgen te maken. Als je op zoek bent naar studentenwerk mag je daarom best kritisch zijn. Wat vind je leuk om te doen? Hoeveel uur ben jij beschikbaar? Wat ligt in een lijn met je studie?

Werken in de horeca
Eén van de meest populaire opties voor studentenwerk is de horeca. Vacatures in deze branche zijn er in overvloed. Doordat je 's avonds werkt, hou je overdag tijd over voor je studie. Maar hou er wel rekening mee dat je soms laat thuis bent en je sociaal leven op een lager pitje staat, ook al heb je natuurlijk wel gezellig contact met de gasten van de bar of het restaurant waar je werkt.

Werken in marketing en sales
De verkoop, telefonisch of face-to-face, is een andere populaire optie voor studentenwerk. Het helpt hierbij als je een vlotte babbel hebt, alhoewel alles is te leren. In het begin zullen je verdiensten nog laag zijn, maar hoe langer je volhoudt, hoe beter je wordt en hoe meer commissie je ontvangt.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Studeren'

Bekijk artikelen op categorie