Onderwijs

Door Tom Spitters op 20 november 2011  

De juiste vorm van onderwijs
Het onderwijs in Nederland wordt op meer dan 8700 scholen aangeboden. Logisch dat er verschillende vormen van onderwijs bestaan. Ieder persoon is immers anders, onderwijs is daarom een persoonlijke keuze. Wil je weten welke vorm van onderwijs bij jou aansluit, doe dan onze gratis studiekeuzetest.
Meer dan 3,5 miljoen leerlingen en studenten volgen onderwijs in Nederland. Dankzij een studietest kunnen zij hun eigen kwaliteiten en ambities ontdekken.

Goed onderwijs
Om iedereen gelijke kansen te geven is het volgen van onderwijs verplicht vanaf een leeftijd van 5 jaar. Kinderen zijn dan leerplichtig. Na het doorlopen van het basisonderwijs zijn zij klaar voor het voortgezet onderwijs. Zij kiezen dan voor het vmbo, havo of vwo. Dankzij deze diploma’s kunnen zij doorsturen.

Zoek meer info over onderwijs:
Je kunt ook direct zoeken naar de onderwijsvorm of opleiding van je keuze. Gebruik daarvoor de zoekbox hierboven. Geef de naam op van de deeltijdopleiding waar je meer informatie over wenst.

Primair onderwijs
Dagelijks gaan meer dan anderhalf miljoen kinderen naar de basisschool of het speciaal onderwijs. Deze vormen van onderwijs heet primair onderwijs. In deze fase kunnen kinderen zich optimaal ontwikkelen binnen het onderwijs.
Voortgezet onderwijs
Zodra de basisschool is afgerond volgt het voortgezet onderwijs. De kinderen zijn dan tenminste 12 jaar oud. Het voortgezet onderwijs zorgt ervoor dat scholieren klaar zijn voor hun toekomstige plaats in de maatschappij. Er zijn drie soorten voortgezet onderwijs:

vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) duurt vier jaar

havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs) duurt vijf jaar

vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) duurt zes jaar


Doorstromen in het onderwijs
Leerlingen kiezen na het vmbo, wanneer zij gemiddeld zestien jaar zijn, voor het middelbaar beroepsonderwijs. Na het succesvol afronden van de theoretische leerweg van het vmbo kunnen ook zij doorstromen naar de havo. De havo is een opstap naar het hoger beroepsonderwijs (hbo). In de praktijk stromen havo-gediplomeerden ook door naar de bovenbouw van het vwo of het middelbaar beroepsonderwijs. Het vwo bereidt leerlingen voor op het wetenschappelijk onderwijs (wo). Hbo-gediplomeerden kunnen met een diploma op zak doorstromen naar het wo. Het komt uiteraard ook voor dat vwo-gediplomeerden doorstromen naar het hbo.

De juiste vorm van onderwijs selecteren
Hoe weet je of je de juiste vorm van onderwijs kiest? Ga uiteraard op je gevoel af. Praat met vrienden, familie en decanen. Een overzicht van alle vormen van onderwijs, studies, cursussen en opleidingen vind je ook op deze pagina. Door op de verschillende vormen van onderwijs te klikken ontdek je direct of een opleiding aansluit bij je verwachtingen.

Onderwijs en beroepskeuze
Om de juiste onderwijsvorm te selecteren is het maken van een beroepskeuze belangrijk. Je ontdekt het beroep dat bij je past met onze gratis beroepskeuzetest. Dankzij deze beroepskeuzetest kun je de vorm van onderwijs beter afstemmen op je uiteindelijke doel: een beroep dat bij je past.


 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Studeren'

Bekijk artikelen op categorie