Mbo opleiding

Door Tom Spitters op 5 november 2011  

Beginnen met een mbo-opleiding
Welke mbo opleiding kies jij? Er zijn veel verschillende mbo-opleidingen om te volgen. Door onze gratis studiekeuzetest te doorlopen ontdek je welke mbo-opleiding aansluit bij jouw interesses. We adviseren je om de test te doen, het duurt maar een paar minuten.

Mbo-opleiding en vervolgopleidingen
Je kunt een mbo opleiding beginnen nadat je bijvoorbeeld het vmbo hebt afgerond. Een mbo-opleiding maakt je positie op de arbeidsmarkt veel sterker. Je kunt ook nog doorleren en bijvoorbeeld een hbo-opleiding volgen. Veel leerlingen en afgestudeerden kiezen er voor om na hun mbo-opleiding een baan te vinden en naast hun werk een cursus te volgen.
Tip: vaak ontdek je in je dagelijkse beroep dat je nog wat specifieke kennis tekort komt. Je kunt dan bijscholen door een cursus te volgen.

Mbo-opleiding en beroepskeuze
Om een goede mbo-opleiding te selecteren moet je eerst een beroepskeuze hebben gemaakt. Hiervoor is een gratis beroepskeuzetest een handig hulpmiddel. Je ontdekt het beroep dat bij je past dankzij onze gratis beroepskeuzetest. Hierdoor kun je de mbo-opleiding beter afstemmen op je uiteindelijke doel: een beroep dat bij je past.

Een mbo opleiding selecteren
Hoe weet je of je de juiste mbo-opleiding kiest? Ga altijd op je gevoel af, maar vraag ook een gesprek aan met de decaan van de mbo-opleiding. Het bezoeken van de opendag van de mbo-opleiding die je wilt volgens is uiteraard een must.
Een overzicht van alle (mbo)opleidingen vind je ook op deze pagina. Door op de verschillende mbo-opleidingen te klikken ontdek je direct of een mbo-opleiding aansluit bij je verwachtingen.


Ben je op zoek naar de MBO-opleiding die bij je past? Bekijk dan hier het aanbod van opleidingen MBO. Weet je nog niet welke opleiding goed bij je past? Dan kun je hier onze gratis beroepskeuzetest doen.

Kom je van het VMBO met een helder idee van je toekomstige beroep dan is een MBO-opleiding kiezen niet moeilijk. MBO opleidingen zijn namelijk opgezet om jou praktisch voor te bereiden op je gewenste functie.

Twee varianten onderwijs
Voor die praktische begeleiding kan je kiezen uit twee varianten. Wil je het liefst meteen aan het werk en zo min mogelijk studeren? Dan is de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) het meest geschikt. De meeste kennis en vaardigheden doe je dan meteen op op de werkvloer. Je werkt het grootste deel van de week bij een bedrijf en hoeft maximaal twee dagen per week naar school.

Kies je voor de andere variant, dan zit je meer op school. Tijdens de beroepsopleidende leerweg (bol) leer je vooral op school. Tijdens stages kan je dan de daar verworven kennis en vaardigheden toepassen.

Verschillende niveaus
De functie-eisen van je gewenste beroep bepalen in grote mate de duur en de zwaarte van je MBO-opleiding. Kies je voor een opleiding tot assistent, dan doe je MBO1 niveau. Daar staat maximaal een jaar voor. Je hoeft er geen vooropleiding voor te hebben. Het is daarmee ook een manier om toegelaten worden tot zwaardere opleidingen MBO.

Heb je een MBO1 kwalificatie kan je eventueel door naar MBO2. Heb je eenmaal een MBO2 diploma, dan geldt dat als een startkwalificatie. Hiermee kun je een volwaardige baan op de Nederlandse arbeidsmarkt vinden.

Doorstuderen
Maar na MBO2 kun ook doorstuderen voor MBO3 en MBO4 kwalificaties. Daarmee vergroot je kansen op meer verantwoordelijk, specialistisch en dus beter betaald werk. Heb je een MBO4 diploma op zak, dan kun je daarmee ook doorstromen naar het HBO.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Studeren'

Bekijk artikelen op categorie