BBL-opleiding kiezen

Door Tom Spitters op 31 oktober 2016  

Veel leerlingen en studenten kiezen voor een bbl-opleiding. Wil je weten of dit ook bij jou past, doe dan onze gratis studiekeuzetest.

Door heel Nederland worden opleidingen aangeboden. Een BBL-opleiding heeft als voordeel dat je echt een vak leert. De manier van onderwijs is uniek en bestaat sinds 1997. Je leert de theorie op school en past deze direct in de praktijk toe. Voor veel scholieren is dit een prettige manier van studeren. Je bent niet alleen maar op school met 'saaie' boeken bezig. Minimaal 60% van je tijd ben je aan het werk bij een professioneel bedrijf. Hierdoor krijg je ook een inkomen. Het salaris varieert maar ligt gemiddeld rond de 1.500 euro per maand.

BBL-opleiding na VMBO
De meeste leerlingen beginnen aan een BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) nadat zij het VMBO hebben afgerond. De kosten verschillen per niveau. Je betaalt 215 euro per jaar voor niveau 1 en 2. Voor niveau 3 en 4 zijn de kosten 520 euro per jaar. Daarnaast heb je nog kosten voor boeken. In overleg met een decaan of studieadviseur kun je bekijken wat het beste bij jou past.

Advies vragen
Een opleiding kiezen is één van de belangrijkste keuzes in je leven. Je kiest daarmee voor een groot deel de toekomst die je voor ogen hebt. Wil je creatief, ondernemend, administratief of productief werk? Zorg dat je weet waar jouw talenten liggen en ga aan de slag met het inwinnen van advies. Scholen hebben volop voorlichtingsmateriaal, decanen beschikken over erg veel kennis, andere scholieren kunnen je vertellen wat de voordelen en nadelen van een BBL-opleiding zijn. Wat vinden je ouders en vrienden dat je het beste kan doen? Misschien lukt het niet om alles goed op een rijtje te krijgen. Laat je dan adviseren door een professioneel studieadviesbureau. Praat en ontdek welke richting jij wilt inslaan.

Naast info over bbl-opleidingen kun je ook lezen over:
basisonderwijs - vmbo - mbo - hbo - master - universitair
studie - opleiding - cursus - deeltijd opleiding - onderwijs
mbo-opleiding - hbo-opleiding - opleidingen - cursussen - hogeschool - bachelor - voortgezet onderwijs
beroepskeuze - studiekeuzetest - beroepskeuzetest
thuisstudie - werk - hbo-studie - universitair

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Studeren'

Bekijk artikelen op categorie