Sollicitatiecode beschermt sollicitant

Door Tom Spitters op 17 september 2013  

De sollicitatiecode is er om te zorgen dat je sollicitatieproces zo eerlijk en transparant mogelijk verloopt. Het betekent dat werkgevers jou zo veel mogelijk informatie moeten verschaffen over de manier waarop ze jouw sollicitatie behandelen. Het betekent ook dat werkgevers niet alles van jou mogen vragen tijdens hun proces van werving en selectie.

De sollicitatiecode is niet wettelijk bindend. Het is vooral een set normen en richtlijnen. De meeste werkgevers nemen deze in acht. Doen ze dat niet dan kun je als sollicitant een klacht indienen bij de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling (NVP).

De NVP heeft de sollicitatiecode opgesteld. De organisatie houdt in de gaten of bedrijven zich wel aan de code houden. Door druk uit te oefenen op die organisaties die zich niet aan deze gedragsregels houden, probeert de NVP transparante procedures te bevorderen. 

Regels voor sollicitatieprocedure
Er zijn regels voor ieder aspect van de sollicitatieprocedure. De sollicitatiecode beslaat het hele proces. Van het moment dat jouw potentiële werkgever een vacature opstelt tot aan je eventuele afwijzing.

De vacature moet alle informatie bevatten die voor de sollicitant relevant zijn. Daar horen natuurlijk de functie-eisen bij, maar ook de locatie, de manier waarop je dient te reageren en andere criteria. Psychologische en medische tests dienen bijvoorbeeld altijd expliciet genoemd te worden als ze onderdeel van de selectieprocedure zijn.

Privacy bescherming
Werkgevers dienen zo open mogelijk te zijn richting jou als sollicitant maar mogen niet alles van jou vragen. Er zijn een aantal regels die jou privacy en integriteit moeten beschermen. Zo dient alle informatie die werkgevers op internet gevonden hebben door jou zelf gecontroleerd te worden.

De sollicitatiecode staat bepaalde gevoelige vragen tijdens sollicitatiegesprekken niet toe. Een werkgever mag bijvoorbeeld niet vragen of je vaak ziek bent. Hetzelfde geldt voor de vraag of je zwanger bent of op korte termijn kinderen wilt. 

Tijdslimiet voor communicatie
Word je uitgenodigd of juist afgewezen, dan dien je hier binnen een bepaalde tijdslimiet van op de hoogte gesteld te worden. Voor ieder deel van de sollicitatie zijn er dus regels vastgesteld. Wil je precies weten wat de rechten en plichten van werkgevers en sollicitanten op dit gebied zijn? Download dan de gehele sollicitatiecode op de site van NVP.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Solliciteren'

Bekijk artikelen op categorie