Sollicitatie: van brief tot baan

Door Tom Spitters op 17 september 2013  

Een sollicitatie is het proces dat jou een baan op moet leveren. Dat proces kent een aantal stappen. Elke stap kent weer een aantal ongeschreven regels. Het is van belang die regels in acht te nemen want ze kunnen je sollicitatie maken of breken. We nemen ze hier stap voor stap met je door.

Telefonisch solliciteren
Soms begin je je sollicitatie telefonisch. Je belt de werkgever om te informeren over de baan waar je op solliciteert. In sommige gevallen is telefonisch contact de manier om ook direct een gesprek te regelen. Dat staat in dat geval in de vacature.

Bellen lijkt misschien minder formeel dan het schrijven van een brief maar vergeet niet dat dit je eerste visitekaartje is. Bereid je daarom van tevoren goed voor. Bedenk wat jij van de organisatie wilt weten. Maar ook wat de werkgever van jou moeten weten. Spreek helder en duidelijk.

Het schrijven van een sollicitatiebrief
De meest gebruikelijke start van een sollicitatie is het schrijven van een brief. Die moet niet te lang zijn, tenzij anders vermeld. Normaal gesproken is één pagina A4 voldoende. Dat is niet veel dus formuleer zo helder mogelijk.

Denk bij het schrijven aan de formele opmaak van een brief. Refereer naar de vacature waar je op solliciteert. Je schrijft wat je aanspreekt in de vacature. Leg kort je motivatie uit. Vervolgens beschrijf je je persoonlijke kwaliteiten en ervaring. Deze moeten aantonen dat jij de meest geschikte kandidaat voor de functie bent.

Het sollicitatiegesprek
Als je brief interesse wekt, nodigt de werkgever je uit voor een sollicitatiegesprek. Tenzij er meerdere rondes zijn, is dit de laatste, cruciale stap. Dat besef kan veel stress betekenen. Het is daarom goed je gedegen voor te bereiden op je gesprek.

Zorg dat je zoveel mogelijk weet over de organisatie en de functie. Dat geeft je zekerheid. Hetzelfde geldt voor je eigen presentatie. Bedenk van tevoren goed wat ze je kunnen vragen. Maar ook wat je sterke kanten zijn.

Schrijf je in op Werksite
Lukt het je steeds maar niet om je sollicitatie succesvol af te ronden? Schrijf je dan bij ons in als werkzoekende. Naast toegang tot een enorm aanbod van vacatures krijg je dan ook een sollicitatiecursus ter waarde van €59.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Solliciteren'

Bekijk artikelen op categorie