Re-integratie bij overheid en onderwijs

Door Tom Spitters op 14 juni 2013  

Bent u door ziekte of een ongeval een tijd uit de professionele roulatie geweest? Zomaar terugkeren op de werkvloer is vaak niet zo makkelijk. In uw afwezigheid zijn er allerlei veranderingen doorgevoerd. De veroorzaker van uw absentie heeft wellicht ook uw capaciteiten aangetast. Kortom: bij het herintreden kunt u alle hulp gebruiken die voorhanden is.


Vergelijk snel 3 gratis offertes

Wanneer we het specifiek hebben over re-integratie bij overheid en onderwijs, kunt u profiteren van gespecialiseerde hulp in de vorm van re-integratiebureaus. Maar voordat we uitleggen wat hun taken inhouden, willen we u attenderen op de verschillende vormen van re-integratie.

Re-integratie 1e spoor
Uw werkgever is wettelijk verplicht om zijn uiterste best te doen u weer in dienst te nemen, ook als dat betekent dat er aanpassingen aan de werplek vereist zijn. Bestaat er écht geen mogelijkheid om u terug te laten keren op uw werkplek, dan is er sprake van een re-integratie via het 2e spoor. Daarover leest u hieronder meer.

Re-integratie 2e spoor
Wanneer u, bijvoorbeeld door uw gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid, niet meer bij uw huidige werkgever kunt terugkeren, zal uw werkgever u moeten helpen een nieuwe baan te vinden. Dat kan uw baas via zijn eigen netwerk doen, maar in de meeste gevallen schakelen werkgevers hier specialisten voor in: re-integratiebureaus. Deze vormen de schakel tussen langdurig thuiszittende en de arbeidsmarkt. Zij weten wat ervoor nodig is om werknemers klaar te stomen voor de werkvloer en assisteren bij een eventuele loopbaanverandering.

Over die nieuwe loopbaan gesproken: de eerste zes maanden mag u gewoon solliciteren op banen die nauw aansluiten op uw opleiding en werkervaring. Heeft u binnen die tijd nóg niets gevonden, dan vraagt het UWV u om u ook te richten op banen die niet direct in uw ervarings- of interessegebied liggen. Uiteraard probeert een re-integratiebureau u binnen zes maanden aan een baan in het onderwijs of bij de overheid.

Hoe een re-integratiebedrijf helpt
Een re-integratiebureau kan u weer aan de slag helpen. De diensten die hiervoor tot uw beschikking staan, hangen af van het spoor waar u op ‘reist’. Kunt u bij uw eigen werkgever terugkeren, dan helpen de re-integratiecoaches u met bijvoorbeeld cursussen en trainingen. Zit u op het 2e spoor en dient u een nieuwe werkgever te vinden, dan is het re-integratiebedrijf uw bondgenoot op het gebied van baan-evaluatie, sollicitatietraining en jobhunting. Vanzelfsprekend kiest u voor een bureau dat vaker mensen helpt met re-integratie bij overheid en onderwijs.

De kosten van re-integratie
Re-integratiecoaches vragen een behoorlijk uurloon. Gelukkig hoeft u zich daar niet zorgen over te maken, omdat re-integratietrajecten grotendeels worden gefinancierd door de overheid. Mocht uw traject het budget overschrijden, dan is de kans groot dat uw werkgever het verschil betaalt. Het is namelijk in zijn belang dat u binnen twee jaar na ziekmelding weer aan de slag kunt en niet arbeidsongeschikt wordt verklaard.

Handig offertes aanvragen
Voordat u een re-integratiebureau kiest, zal uw werkgever hier akkoord voor moeten geven. Vaak is dit een formaliteit, maar u heeft er wel een prijsraming voor nodig. Werksite maakt het makkelijk voor u en stuurt uw offerte-aanvraag door naar verschillende re-integratiebureaus. Vertel iets over uw persoonlijke situatie en de bureaus zullen de slagingskans inschatten. Daarnaast brengen zij een offerte uit. Probeer het meteen!

Ontvang gratis 3 offertes

 

Stel een vraag over dit onderwerp

Meer artikelen binnen 'Re-integratie'

Bekijk artikelen op categorie