Re-integratie: betekenis

Door Tom Spitters op 25 juli 2013  

Stelt u zich eens voor dat u een bedrijfsongeval krijgt of langdurig ziek wordt. U moet er niet aan denken, of misschien is het u zelfs overkomen. Gelukkig is het lichaam sterk en krabbelen zieke werknemers er langzaam maar zeker weer boven op. In de meeste gevallen is arbeidsongeschiktheid tijdelijk en kan een werknemer na enkele maanden weer aan de slag. Het terugkeren op de werkvloer kan een heel proces zijn. Daarom hanteren we hier een term voor: re-integratie.

De betekenis van dit woord omvat dan ook alle acties die benodigd zijn voor het herintreden. Afhankelijk van uw situatie kunnen dat er heel wat zijn. Gelukkig staat u er niet alleen voor, maar kunt u op professionele hulp rekenen. Een zogeheten re-integratiebureau is gespecialiseerd in het klaarstomen van langdurig afwezige werknemers.

Persoonlijk advies nodig? Bel 085 - 40 195 40

Wat doet een re-integratiebureau?

Niemand weet beter wat re-integratie betekent dan een re-integratiecoach. Daarom hebben deze coaches een groot aantal “gereedschappen” tot hun beschikking. Hiermee prepareren zij werknemers voor een succesvolle terugkeer op de arbeidsmarkt, ook al zijn zij nog maar gedeeltelijk arbeidsgeschikt. Door middel van cursussen en coaching helpen zij medewerkers om weer bij hetzelfde bedrijf terug te keren.

Uw huidige baas zal zijn best moeten doen om een plek voor u te vinden. Lukt dit vanwege uw veranderde capaciteiten met de beste wil van de wereld niet, dan gaat u samen met uw re-integratiecoach op zoek naar een nieuwe werkgever.

Wie betaalt de re-integratie?

Re-integreren is niet goedkoop. Een re-integratiecoach factureert al gauw € 100,- per uur. Een gemiddeld re-integratietraject kost dan ook € 5.000,-. Wij begrijpen dat het geld u niet op de rug groeit, vooral niet wanneer u allerlei medische onkosten heeft gemaakt. Gelukkig begrijpt de overheid dat ook en betaalt het UWV tot € 4.000,- subsidie om deze kosten te dekken.

Omdat het in het belang van uw huidige werkgever is dat u binnen twee jaar na uw afmelding werk vindt, zal uw werkgever het eventuele overschot betalen. U hoeft hier zelf dus niets aan bij te dragen. Wel zal u eerst toestemming van uw werkgever moeten krijgen voordat u een re-integratiebedrijf in de arm neemt. Een offerte is daar vaak al genoeg voor.

Vergelijk alle re-integratiebureaus

Vraag eenvoudig online offertes aan

Gaat u re-integreren? Schakel dan de gratis hulp in van . Gratis omdat de kosten voor u vergoed worden. Maar wat zijn de kosten precies? Laat het UWV en uw werkgever zien op welk bureau uw keuze is gevallen en presenteer hen een offerte. Werksite maakt het u makkelijk: vul eenmalig ons formulier in en wij sturen uw gegevens naar de onafhankelijke re-integratiebureaus in ons bestand. Vervolgens brengen meerdere van deze re-integratiebedrijven een heldere offerte uit.

Ook vertellen zij u wat hun ervaring in uw werkgebied is en kunnen ze een indicatie van de slagingskans geven. Want dat is ook belangrijk: dat een bureau ervaring en contacten in uw vakgebied heeft. Dus waar wacht u nog op? Vul uw gegevens in en u ontvangt binnen enkele dagen prijsopgaven van onze partners.

Ben je een tijdje uit de arbeidsmarkt geweest door ziekte? Wie te maken heeft gehad met arbeidsongeschiktheid en in de Ziektewet loopt, heeft begeleiding nodig om weer aan de slag te kunnen. Het UWV biedt hiervoor hulp bij reïntegratie en arbeidsbemiddeling.

Ontvang drie re-integratie offertes

Ben je klaar voor re-integratie?

Met coaching, re-integratie en arbeidsbemiddeling van het UWV zou je snel weer aan de slag moeten kunnen. Door jou deze hulp te bieden, hoopt de overheid het werkloosheidscijfer zo laag mogelijk te houden. En dat lijkt te lukken, want momenteel (2011) heeft Nederland het laagste werkloosheidscijfer van Europa.

Wanneer je weer in staat bent om te werken, kunnen de re-integratie en arbeidsbemiddeling beginnen. Met een persoonlijke jobcoach kijk je naar je wensen tijdens re-integratie. Wil je bijvoorbeeld weer met hetzelfde werk aan de slag? Of een nieuwe weg inslaan? Zelfs als het je wat lijkt om zelfstandig ondernemer te worden, helpt de coach van het UWV je op weg.

Hoe het UWV werk voor je vindt

Als je nog steeds last van ziekte of een handicap ondervindt, maar wel in staat zou moeten zijn om weer te werken, helpt de overheid met aanpassingen aan de werkplek en financiële regelingen voor werkgevers. Op deze manier verlaagt het UWV de drempel voor werknemers om mensen zoals jij in dienst te nemen. Heb je nog vragen over de betekenis van re-integratie? Bel ons via 085 - 40 195 40

 

Stel een vraag over dit onderwerp

Meer artikelen binnen 'Re-integratie'

Bekijk artikelen op categorie