Artikel geschreven door Werksite.nl

Psychologische hulpverlening op het werk

Bij psychische klachten op het werk is het belangrijk om in een zo vroeg mogelijk stadium psychologische hulpverlening te zoeken. Als je te lang blijft rondlopen met deze klachten heb je kans dat bijvoorbeeld overspannenheid uitmondt in een burn-out; met langdurig ziekteverzuim tot gevolg.

Het is lang niet altijd makkelijk om psychische klachten te herkennen. Het belangrijk om te weten hoe deze klachten ontstaan en wat de symptomen zijn.

Psychische klachten: hoe ontstaan ze?
Klachten kunnen ontstaan door teveel stress op het werk. Misschien ervaar je de werkdruk als te hoog door lange en drukke werkdagen of kun je slecht overweg met je baas. Uiteraard kan ook de thuissituatie meespelen bij het ontstaan van klachten.

Door werkstress kun je te maken krijgen met overspannenheid, burn-out, angststoornissen en depressie. Hieronder lees je hoe je deze klachten kunt herkennen.

Overspannenheid en burn-out
Je kunt overspannenheid herkennen aan een gevoel van emotionele uitputting en gedachten dat je je werkzaamheden niet meer aankunt. Bij een burn-out is de emotionele uitputting nog groter: het duurt langer om er weer bovenop te komen. Je zelfvertrouwen met betrekking tot je werkzaamheden heeft een dieptepunt bereikt. Verder kun je last hebben van wantrouwigheid en woede-uitbarstingen.

Angststoornissen
Werkgerelateerde psychische klachten kunnen een extremere vorm aannemen, waardoor werken onmogelijk wordt. Bij angststoornissen krijgt je bijvoorbeeld te maken met irrationele angstgevoelens.

Depressie
Iemand met een depressie heeft moeite om positieve gedachten of gevoelens te produceren. Zonder behandeling en eventuele medicatie is het moeilijk om het continue gevoel van somberheid kwijt te raken. Een depressie is niet alleen vervelend voor de werknemer zelf, ook voor collega's is het moeilijk om met deze persoon samen te werken.

Doe er wat aan
Wanneer je deze klachten herkent bij jezelf of bij één van je werknemers, schakel dan zo spoedig mogelijk psychologische hulpverlening in. Laat een diagnose stellen door de huis- of bedrijfsarts. Hoe sneller je erbij bent met hulp zoeken hoe beter.

Misschien kom je erachter dat het tijd wordt om je loopbaan een nieuwe impuls te geven. De loopbaanexperts van Werksite kunnen je hierbij assisteren.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Psychische hulp op het werk

Bij psychologische klachten op het werk, is het zaak om zo snel mogelijk psychische hulp te zoeken. ...

Artikel

Werk en ziekte: wat moet je doen?

We zijn allemaal wel eens een paar daagjes niet lekker. Werk en ziekte vormen nooit goede combinatie...