Transitiebudget voor outplacement bij ontslag

Door Tom Spitters op 6 oktober 2014  

Vanaf juli 2015 treden er nieuwe ontslagregels in werking, bedoeld om ontslag eenvoudiger, sneller, eerlijker en minder kostbaar te maken voor werkgevers. Na ontslag moet het bovendien gemakkelijker worden voor de ontslagen medewerker, om een nieuwe baan te vinden. De voormalige kantonrechtersformule vervalt hiermee en de ontslagvergoeding wordt dan vervangen voor het transitiebudget.

Transitiebudget en vergoeding
Elke vaste of tijdelijke werknemer heeft recht op zo´n transitiebudget. Deze vergoeding kan vervolgens gebruikt worden voor outplacement of voor een opleiding. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan gekoppeld. Zo betaalt een werkgever deze vergoeding alleen aan medewerkers, die 2 jaar of langer in dienst zijn geweest. Wanneer de medewerker het ontslag te verwijten is, dan heeft hij geen recht op vergoeding. Andersom kan de kantonrechter bij ernstige verwijtbaarheid aan de werkgever, een aanvullende vergoeding toekennen aan de ontslagen medewerker.

Offertes outplacement vergelijken

Budgetbedrag
De hoogte van het transitiebudget is afhankelijk van de hoeveelheid dienstjaren. Bij het transitiebudget wordt uitgegaan van 1/3 van het maandsalaris per dienstjaar. Als een medewerker langer dan 10 jaar bij dezelfde werkgever heeft gewerkt, heeft hij recht op een half maandsalaris per dienstjaar. De vergoeding kent een maximum van € 75.000,00 of het jaarsalaris, wanneer dat hoger is dan dit bedrag. Er wordt geen transitiebudget toegekend bij faillissement, pensioengerechtigde medewerkers of bij medewerkers tot 18 jaar, die maximaal 12 uur per week werken.

Outplacement of scholing
Na ontslag is het gangbaar dat een outplacementtraject wordt ingezet. Naast het feit dat de ontslagen medewerker daardoor meer kans heeft op het vinden van nieuw werk, biedt dat in de nieuwe situatie ook voordeel voor de werkgever. De werkgever mag de kosten van outplacement of scholing namelijk aftrekken van het transitiebudget. Dat moet wel in overleg met de medewerker. Datzelfde geldt voor omscholing en het volgen van een opleiding. Met akkoord van de medewerker, mag de werkgever ook deze kosten aftrekken.

Voordelen
Het nieuwe transitiebudget heeft een aantal voordelen. Er ontstaat een betere stimulans voor de ontslagen medewerker om opleidingen te volgen of sneller een outplacementtraject in te gaan, waardoor de kans op nieuw werk toeneemt. Daarnaast neemt de huidige ontslagprocedure via het UWV en de kantonrechter veel tijd in beslag. Door versoepeling van het ontslagrecht, zal de nieuwe procedure sneller werken. Wel dient een wettelijke maand opzegtermijn in stand te worden gehouden.

Vergelijk
Ontslag is voor beide partijen nooit leuk, maar gelukkig zijn er wel mogelijkheden om een traject van outplacement in te gaan of gericht op zoek te gaan naar een opleiding. Zowel outplacementkantoren als een breed aanbod van opleidingen zijn te vinden op Werksite. Vanuit ons landelijk netwerk met ruim 1.100 aangesloten outplacementbureaus kunt u 3 offertes ontvangen. Dat is geheel kosteloos. Neem daartoe contact op met onze klantenservice 085 – 40 195 40. Zij staan u graag te woord. 

Stel een vraag over dit onderwerp

Meer artikelen binnen 'Outplacement'

Bekijk artikelen op categorie