Tijd om een outplacementbureau te zoeken?

Door Tom Spitters op 21 juni 2013  

Een dienstbetrekking is tegenwoordig al lang niet meer ‘voor het leven’. Waar het vroeger nog goed mogelijk was dat iemand veertig jaar voor dezelfde werkgever werkte, zijn er nu allerlei ontwikkelingen gaande die om flexibiliteit van werknemers zoals u vragen: reorganisaties, uitbesteden naar goedkopere landen, economische crisis, enzovoort. Gelukkig ontvangt u onder sommige voorwaarden hulp wanneer u op de spreekwoordelijke schopstoel zit.

Wanneer u ouder dan 45 jaar bent en langer dan één jaar in dienst van uw huidige werkgever bent, kan deze u niet zomaar ontslaan. Na berichtgeving hierover krijgt u nog een periode die u kunt benutten om een nieuwe baan te zoeken. Meestal krijgt u zes maanden, waarna uw contract automatisch afloopt. Tijdens deze laatste maanden bij uw huidige werkgever, vergoedt deze de kosten van de hulp die we hierboven aanstipten. Die hulp ontvangt u in de vorm van een outplacementbureau.

Offertes outplacement vergelijken

Zoeken naar werk: specialisten helpen u
Outplacement-specialisten worden ingehuurd door bedrijven om werknemers ergens anders te plaatsen. U zou hen kunnen zien als uitzendbureaus, maar ze doen veel meer. De consultants van zo’n bureau bekijken samen met u wat uw talenten en competenties zijn. Met hun uitgebreide kennis van de arbeidsmarkt weten ze waar uw ervaring en kennis gewaardeerd wordt, ondanks uw leeftijd.

Indien nodig ontvangt u sollicitatietraining of een andere vorm van bijscholing van uw outplacementbureau. Zoeken naar een baan, ook wel jobhunting genoemd, hoort er ook bij. Sommige bureau’s geven u zelfs een ‘sollicitatiewerkplek’: dit is een bureau met een computer waarop u banenwebsites kunt bezoeken. Ook beschikken deze outplacementbureaus over kranten waarin u zoeken kunt naar geschikte vacatures.

Wat kost outplacement?
Outplacement-consultants rekenen hoge uurlonen. Het gemiddelde ligt boven de € 100,-. De meeste werkzoekenden hebben heel wat begeleiding nodig, waardoor het totaalbedrag al gauw boven de € 5.000,- uitkomt. Wij horen u al denken: waar moet ik dat van betalen? Gelukkig krijgt u hulp van uw werkgever. Deze is verplicht de kosten te betalen, mits u natuurlijk in overleg met uw werkgever uw outplacementbureau hebt gezocht.

Let wel op dat de hulp van uw werkgever grenzen kent. Wanneer het contract bij uw baas automatisch afloopt en u nog steeds geen baan hebt gevonden, wordt de hulp van het outplacementbedrijf niet meer vergoed. Wilt u het traject dan tóch voorzetten, dan dient u uw spaargeld of calamiteiten-potje aan te spreken. Als u goed zoekt, is de kans dat het zover komt klein.

Hulp bij een outplacementbureau zoeken
Wanneer u op zoek gaat naar een outplacementbureau, is het belangrijk dat u een goede ‘match’ tussen uw werkervaring en het netwerk van de consultants vindt. Elk bureau heeft weer een andere specialiteit: onderwijs, overheid, industrie, marketing, enzovoort. Om het kaf snel van het koren te scheiden biedt Werksite een handige service: outplacementbureaus vergelijken.

Vul het formulier in met uw werkhistorie en persoonlijke gegevens en u ontvangt zo snel mogelijk reacties van verschillende outplacementbureaus. Zo weet u waar u aan toe bent en kunt u uw werkgever een kostenraming overleggen. Probeer het meteen; deze service is gratis en verplicht u nergens toe.


Wilt u meer informatie over outplacement? Neem vrijblijvend contact met ons op, via telefoonnummer 085 - 40 195 40. 

Stel een vraag over dit onderwerp

Meer artikelen binnen 'Outplacement'

Bekijk artikelen op categorie