Outplacement

Door Tom Spitters op 17 september 2013  

Automatisering, reorganisatie, een arbeidsconflict, economische crisis, uitbesteden van werkzaamheden: om deze en andere redenen vallen er, de vaste contracten ten spijt, constant ontslagen. Wanneer een werknemer ouder dan 45 jaar is en langer dan één jaar voor een bedrijf in de privésector heeft gewerkt, heeft hij gelukkig recht op professionele begeleiding bij het ontslag. Deze begeleiding heet ook wel outplacement. Een volledig outplacementprogramma bestaat uit de volgende onderwerpen:

•    Verwerking
•    Zoeken naar competenties
•    De arbeidsmarkt verkennen
•    Sollicitatietechnieken leren
•    Ondersteuning bij het zoeken naar werk
•    Advies bij contractonderhandelingen

Voor wie op de spreekwoordelijke schopstoel zit, is het een geruststellende gedachten dat er outplacement bestaat. Aan de begeleiding wordt meestal wel een termijn gesteld; bijvoorbeeld zes maanden. Als je na die tijd nog steeds geen nieuwe baan hebt gevonden, word je alsnog ontslagen. Een outplacementbureau inhuren wanneer je al zonder baan zit –dus zonder de financiële hulp van een werkgever– is flink aan de prijs omdat deze bureaus gewend zijn door bedrijven te worden betaald. Bij heroriëntatie na ontslag noemt zo’n adviseur zich een loopbaancoach.

Hoe kies je een outplacementbureau?
Er bestaan grote bureaus die landelijk actief zijn maar ook eenpitters. Welke specialist in outplacement jij kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en je budget. Allereerst moet het natuurlijk klikken. Informeer daarom over de aanpak en kijk verder als je je hier niet helemaal prettig bij voelt. Je zou ook eens rond kunnen vragen in jouw netwerk. Is er iemand die al te maken heeft gehad met een outplacementbureau? Hoe waren zijn of haar ervaringen?

Sommige bureaus bieden je zelfs een sollicitiewerkplek. Hier kun je op een computer op zoek gaan naar geschikte vacatures. Ook zijn er vacaturekranten en dagbladen aanwezig. Zo heb je een stok achter de deur.

Meer weten over outplacement?
Werksite is dé plek voor carrièremensen zoals jij. Heb je met ontslag te maken en wil je je opnieuw oriënteren, dan beantwoorden onze loopbaanexperts graag de vragen die je eventueel hebt over outplacement. Wil je ervaringen delen over jouw outplacementtraject, kom dan een keer terug en plaats op onze website een reactie.


Wilt u meer informatie over outplacement? Neem vrijblijvend contact met ons op, via telefoonnummer 085 - 40 195 40. 

Stel een vraag over dit onderwerp

Meer artikelen binnen 'Outplacement'

Bekijk artikelen op categorie