Ontslag? Outplacement biedt hulp

Door Tom Spitters op 11 juni 2013  

Iedereen die met ontslag te maken krijgt, zal een outplacement traject moeten omarmen. Door middel van outplacement maak je namelijk de meeste kans om snel een nieuwe baan te vinden en blijf je betrokken bij het arbeidsproces.

Ontslag doet veel met mensen. Je hebt het idee in één klap niet meer nuttig te zijn en wordt onzeker over je eigen functioneren. Soms vloeit ontslag voort uit een onhoudbare situatie door een verstoorde arbeidsrelatie. In de meeste gevallen gaat het om ontslag naar aanleiding van reorganisatie, financieel-economische reden of ontslag doordat je boventallig wordt verklaard.

De kosten voor outplacement liegen er niet om en daarom is het verstandig om in alle gevallen van ontslag een outplacement traject van je voormalig werkgever te eisen. Het is namelijk een heel goede manier om op korte termijn weer een baan te vinden en aan het werk te gaan.

Offertes outplacement vergelijken

Begeleiding
De dienstverlening die bij outplacement hoort is zeer divers. Naast het begeleiden naar nieuw werk, kan een outplacementbureau je ook adviseren en je goed trainen in het voeren van een sollicitatiegesprek. Het hoofddoel is, dat je binnen een jaar soortgelijk werk vindt als dat je gewend was. Een outplacementbureau biedt je alle faciliteiten om naar vacatures op zoek te gaan via diverse bronnen zoals internet, vakbladen, dagbladen en weekbladen. Omdat zij ervaring hebben in het begeleiden van werkzoekenden, beschikken ze over een groot en uitgebreid netwerk. Naast sollicitatietraining is het ook mogelijk om gesprekken met een (arbeids)psycholoog te voeren, die samen met jou naar je carrièrekansen en je loopbaanontwikkeling kijkt. Zodoende kun je het advies krijgen om een specifieke cursus of opleiding te volgen, om daarmee jouw arbeidskansen te vergroten. Wanneer je een geschikte nieuwe werkgever hebt gevonden, kan het outplacementbureau je helpen en je adviseren bij het opstellen van het arbeidscontract.

Betaalde heroriëntatie
Outplacement biedt voor een ontslagen medewerker een betaalde heroriëntatie op de arbeidsmarkt. Kort na je ontslag zal het outplacementbureau samen met je voormalig werkgever een termijn stellen, waarbinnen het geacht wordt dat je een nieuwe (soortgelijke) baan vindt. Mocht het binnen deze termijn niet lukken, dan volgt alsnog ontslag en dien je een werkloosheidsuitkering aan te vragen bij het UWV. De meeste outplacementtrajecten maken deel uit van het sociaal plan, wanneer een bedrijf aan het reorganiseren is. Vooraf is dan met de vakbonden en de Ondernemingsraad (OR) afgesproken, dat ontslag van medewerkers alleen kan worden aangevraagd na een periode van outplacement. In de meeste gevallen is het de voormalig werkgever die het outplacementbureau uitkiest. Wanneer het echter niet klikt, mag een ontslagen medewerker zelf het heft in handen nemen en op zoek gaan naar een bureau wat hem meer aanspreekt.


Wilt u meer informatie over outplacement? Neem vrijblijvend contact met ons op, via telefoonnummer 085 - 40 195 40. 

Stel een vraag over dit onderwerp

Meer artikelen binnen 'Outplacement'

Bekijk artikelen op categorie