STAP-budget: €1000 loopbaan subsidie

Door Tom Spitters op 5 mei 2021  

Vanaf 2022 wordt het STAP-budget ingevoerd. Met deze subsidieregeling krijgt iedereen, die actief is op de arbeidsmarkt, een persoonlijk leer- en ontwikkelbudget t.w.v. €1000 per jaar.
Het STAP-budget moet nog goedgekeurd worden door de Tweede Kamer. Het voorstel is op 1 april 2021 door minister Koolmees voorgelegd. STAP staat voor Stimulans van de ArbeidsmarktPositie.

Persoonlijk ontwikkelbudget

Het STAP-budget moet vanaf 2022 de fiscale aftrek van scholingsuitgaven vervangen. Met het STAP-budget wordt iedereen, die 18 jaar of ouder is, met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt in staat gesteld om scholing in te zetten voor de eigen ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid. De ontwikkeling van een publiek leer- en ontwikkelbudget biedt mogelijkheden om een toekomstbestendige regeling neer te zetten, waarmee kan worden ingespeeld op ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Het STAP-budget kan door het individu worden aangevraagd voor het financieren van een scholingsactiviteit die hij of zij wil volgen. Het budget bedraagt maximaal € 1.000 per jaar. Anders dan bij de huidige fiscale scholingsaftrek is de eigen bijdrage niet afhankelijk van het inkomen van het individu, maar van de kosten van de scholingsactiviteit. Alleen wanneer de kosten van de scholingsactiviteit uitkomen boven het gestelde maximum, is er sprake van een eigen bijdrage. Met de nieuwe uitgavenregeling wordt een bedrag van € 218 miljoen beschikbaar gesteld voor STAP-budgetten. De verwachting is dat hiermee op jaarbasis 200.000 tot 300.000 personen met behulp va een STAP-budget een scholingsactiviteit kunnen volgen.

Carrièreplanning en loopbaanontwikkeling

De Tweede Kamer ziet de noodzaak om te investeren in de arbeidsmarkt na de coronacrisis. De arbeidsmarkt is in een korte tijd sterk verandert. Dit vraagt een continue investering in onze kenniseconomie. Het STAP-budget voorziet in een behoefte om jaarlijks ondersteuning te kunnen inzetten voor loopbaanontwikkeling, carrièreplanning en scholing.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Loopbaanadvies'

Bekijk artikelen op categorie