Ontspannen doe je zo!

Door Loopbaanadviseur GORTcoaching op 6 november 2014  

GORTcoaching

Deze week is uitgeroepen tot de werkstressweek. Dat komt niet uit de lucht vallen: heel veel mensen hebben tegenwoordig last van stress, burn-out of andere spanningsklachten. GORTcoaching is gespecialiseerd in onder andere stress coaching en heeft met haar ervaring en kennis al veel werknemers geholpen. Een van de dingen waarmee je werkstress kunt voorkomen of verminderen, is zorgen voor voldoende rust en ontspanning. Speciaal voor jou hebben de coaches van GORTcoaching deze drie tips opgesteld om beter te kunnen ontspannen. We wensen je veel ontspanning toe!

 1. Neem de tijd voor jezelf

 

Tijd voor jezelf betekent tijd voor jou alleen en niet voor anderen. Zet daarom eens je telefoon een paar uur of zelfs een hele dag uit. Uit onderzoek blijkt dat meeste mensen hun telefoon meer dan tien keer per uur checken! En wees eerlijk: is dat echt zo vaak nodig? Stel je eens voor hoe rustig het in je hoofd zal zijn als je dat een dagje niet hoeft te doen. Het zal in het begin even wennen zijn, maar uiteindelijk zul je je een stuk rustiger voelen. Ook voorkom je hiermee dat je snel even je mail checkt, zodat je echt even kunt loskoppelen van werk en/of studie.

Ook kun je na een vermoeiende werkdag beter niet televisiekijken. Je hersenen moeten zich enorm inspannen om al die beelden te kunnen verwerken. Dat zorgt ervoor dat je minder gemakkelijk in slaap valt. Onderzoek laat zelfs zien dat gestreste werknemers zich schuldig voelen na een avondje tv kijken! Dat werkt uiteraard niet erg ontspannend.

 2. Zorg voor ritme

Om meer rust in je hoofd te creëren, is het van belang om goed te plannen. Het adagium ‘rust, regelmaat en reinheid’ klinkt misschien ouderwets, maar toch zijn de meeste mensen gebaat bij een duidelijk ritme en een goede scheiding tussen werken en vrije tijd. Het belangrijkste aspect van een goede planning is dat je niet te veel moet willen. Een overvolle agenda kan erop wijzen dat je wellicht te veel hooi op je vork neemt. Stress ligt dan op de loer. Ook is het van belang dat je naast al je verplichtingen ook momenten van rust en ontspanning inplant. Met een goede planning weet je waar je aan toe bent en behoud je het overzicht. Dit zorgt voor een opgeruimd gevoel.

 3. Ook tijdens inspanning kun je ontspannen

Op je werk kun je je prima even ontspannen. ‘Pauze’ betekent volgens de Van Dale een ‘rustpoos tijdens het werk’. Sommige werknemers werken tijdens de pauze echter gewoon door of praten tijdens de lunch alleen maar over het werk. Je kunt er ook voor kiezen om echt pauze te nemen door even totaal iets anders te doen. Vraag je collega hoe het concert was waar hij/zij naartoe is geweest, ga even lekker wandelen in de lunchpauze of doe een kaartspelletje tijdens het kwartiertje pauze in de middag. Ook kun je een korte ontspanningsoefening doen

 

 

 

Stel een vraag over dit onderwerp

Meer artikelen binnen 'Loopbaanadvies'

Bekijk artikelen op categorie