Kansen op de arbeidsmarkt: crisis verandert weinig

Door Tom Spitters op 1 april 2010  

Als het even tegenzit met de economie, heb je dan nog wel kansen op de arbeidsmarkt? Want tijdens een crisis worden er steeds minder banen aangeboden, nietwaar? In dit artikel stellen wij je gerust en sporen wij je aan om juist wél te solliciteren.

Maak je geen zorgen over je kansen
Op de arbeidsmarkt bezit je altijd concurrentie, of de economie nu een positieve of negatieve conjunctuur doormaakt. Een crisis verandert daar niets aan. Hoogstens schommelt de hoeveelheid concurrenten, maar dat kan nog best meevallen.

Tijdens een economische recessie blijken in ieder geval werknemers met een vaste baan het solliciteren naar een nieuwe functie te laten. Zij gaan liever voor de zekerheid van hun huidige baan en investeren bijvoorbeeld in studeren naast hun baan. Dat compenseert voor de extra sollicitanten vanwege de crisis.

Maak een stappenplan
Om je tijd efficiënt in te delen en zoveel mogelijk kansen op de arbeidsmarkt te creëren, is het bij een crisis belangrijker dan ooit gebruik te maken van een duidelijk stappenplan bij het zoeken van een vacature. De stappen in het kort:

• Schrijf open sollicitaties: je hebt dan nauwelijks concurrentie
• Laat uitzendbureaus het werk zoeken
• Kijk als laatste pas bij online vacaturebanken

Heb je al een baan? Investeer in je toekomst
Als je al een baan hebt, is het verstandiger om je daarop te concentreren. Echt lucratieve baanaanbiedingen zul je namelijk niet tegenkomen. Nu krijg je de tijd om je in alle rust op de volgende economische bloeiperiode voor te bereiden. Volg cursussen of opleidingen om de waarde van je CV te verhogen.


 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Loopbaanadvies'

Bekijk artikelen op categorie