Freelance werken vanuit buitenland

Door Tom Spitters op 13 maart 2012  

Heb je ervaring met freelance werken, dan zul je vast weleens hebben nagedacht over het begrip 'ruimte'. Immers, is het voor werken op afstand nu echt nodig om in het grijze en regenachtige Nederland te zitten? Het kan toch net zo goed vanuit het buitenland?

Het buitenland is goedkoper
Nederland is één van de duurste landen ter wereld. Anders gezegd: in veel landen zijn de kosten van levensonderhoud stukken lager dan in Nederland. Geen wonder dat steeds meer ZZP'ers kiezen voor freelance werken vanuit het buitenland. Door gewoon euro's te blijven verdienen, kun je meer uitgeven (of sparen).

Wat klanten ervan vinden
Hoe raar het ook klinkt, klanten hebben er steeds minder moeite mee dat freelance diensten vanuit het buitenland worden geleverd. De programmeurs voor de website zitten in India, de database wordt ingevoerd door mensen in de Fillippijnen en de teksten komen uit Suriname. Vooral als je al vaste klanten hebt, zal het relatief makkelijk zijn om de stap te maken naar freelance werken vanuit het buitenland.

Voor welk land kies jij?
Ga je zo graag op vakantie naar de Griekse eilanden? Heb je een huisje in Tsjechië?Heb je het zo naar je zin op Curaçao? Overweeg dan eens de mogelijkheden van freelance werken vanuit het buitenland. Heb je nog geen bestemming op het oog, hou dan rekening met zaken als:

• Het klimaat
• Belastingwetgeving
• Afstand tot Nederland
• Tijdzone i.v.m. klantcontact
• Kosten van levensonderhoud
• Kwaliteit van scholing (als je kinderen hebt)


 

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Freelance'

Bekijk artikelen op categorie