Freelance opdrachten

Door Tom Spitters op 2 maart 2012  

Steeds meer mensen verhuren zichzelf als freelancer. Dat kan eenvoudig, een KvK inschrijving en een BTW-nummer is alles dat je nodig hebt. Maar hoe kom je als freelancer of zzp-er aan opdrachten? Werksite heeft een aantal tips voor je.

Freelance opdrachten zoeken
Een goed profiel op internet is noodzakelijk, want opdrachtgevers willen weten met wie ze te maken hebben. Een website of een profiel in sociale netwerken is wel het minste. Vertel duidelijk waar je in gespecialiseerd bent en wat je toegevoegde waarde voor de opdrachtgever is. Zorg voor een uitgebreid cv. Heb je dit voor elkaar, dan kun je met het zoeken naar freelance opdrachten beginnen.

Freelance opdrachten zoeken via internet
Voor freelancers bestaan allerlei sites waar je ingeschreven kunt staan en op opdrachten kunt reageren. Voordeel is dat je de opdrachten vanzelf voorbij ziet komen, nadeel is dat je niet de enige bent! Een tweede mogelijkheid is te zoeken naar vacatures die ook open staan voor freelancers of die als tijdelijk worden aangeboden.

Opdrachten zoeken in je netwerk
Via internet kun je opdrachten vinden, maar veel beter is het opdrachten te krijgen uit je netwerk. Via je netwerk wordt je door anderen getipt als goede freelancer en betere reclame kun je niet krijgen. Bovendien ben je in zo’n geval vaak de enige die met de opdrachtgever in contact komt en dat geeft je een enorme voorsprong.

Goed werk afleveren
De basis van het vinden van freelance opdrachten is steeds opnieuw goed werk afleveren en referenties laten zien. Dat geeft de opdrachtgever vertrouwen en je zult makkelijker aan werk komen, wellicht zelfs tegen betere tarieven. Onderhoud contact met je klanten, ook al is de klus al lang voorbij. Je klant is je beste ambassadeur en voor het zoeken naar freelance opdrachten kun je altijd je klanten bellen, met de vraag of zij een opdracht voor je weten.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Freelance'

Bekijk artikelen op categorie