Opleiding brengt studieschuld

Door Tom Spitters op 6 mei 2010  

Iedereen die een MBO-, HBO- of Universitaire opleiding wilt volgen in Nederland, komt in aanmerking voor studiefinanciering. Voorwaarde is wel dat je tussen de 18 en 34 jaar bent en de Nederlandse nationaliteit hebt. Daarnaast heeft elke opleiding zijn eigen voorwaarden. Voor elke opleiding kom je in aanmerking voor een basis studiefinanciering. Vaak is dat niet genoeg om van rond te komen. Zodoende dat DUO (de voormalige IB-groep) de mogelijkheid geeft voor een extra lening. Door die lening ontstaat wel een studieschuld. Het is een feit dat bijna alle studenten na hun opleiding een studieschuld hebben door een dergelijke lening.

Studieschuld en studiefinanciering
Wanneer je alleen met een studiefinanciering je opleiding volgt, dan heet dat een ´prestatiebeurs´. Wanneer je de opleiding niet afrondt, moet de studiefinanciering worden terugbetaald en heb je te maken met een studieschuld. Rond je de opleiding wel af, dan hoef je de prestatiebeurs niet terug te betalen en heb je geen studieschuld. De meeste studenten hebben naast hun studiefinanciering een lening afgesloten bij DUO. Hiermee bouwen ze een studieschuld op tijdens hun opleiding. Na hun opleiding moeten ze deze studieschuld wel terugbetalen. Hoe langer je over je opleiding doet, hoe hoger je studieschuld.

Aflossen
Voor het aflossen van een studieschuld heeft DUO een vaste procedure. Soms wordt de studieschuld als een hoge drempel gezien om een opleiding te volgen. Maar hoe hoger de opleiding, hoe meer kans je weer hebt om de studieschuld snel af te betalen. Je hebt met een hoge opleiding namelijk meer kans op een goed betaalde baan. Het is wel aan te raden, direct na de opleiding met het aflossen van de studieschuld te beginnen. Door het berekenen van rente over de studieschuld, wordt de studieschuld namelijk alleen maar hoger. Hoe sneller de studieschuld wordt afbetaald hoe minder rente er ontstaat.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Financieel advies'

Bekijk artikelen op categorie