Wat is een assessmenttest?

Door Tom Spitters op 11 maart 2011  

Een assessment test is een psychologische test, aangevuld met een praktijktest waarin je vaardigheden op de proef worden gesteld. Met zo'n assessment-test krijgt je potentiële werkgever een beter beeld van wie je bent en of je bij de vacature past.

Een assessment test is vaak het laatste stadium in een sollicitatieprocedure. Als je in dat stadium faalt, is al je moeite dus voor niets geweest. Wij kunnen dan ook goed begrijpen dat je zo goed mogelijk wilt scoren op deze test. Misschien denk je er zelfs aan om de assessment test te manipuleren zodat je hoog scoort en die baan van jou wordt.

Kan je een assessmenttest manipuleren?
De vraag is alleen: kun je een assessmenttest wel manipuleren? Het antwoord is: nauwelijks. Een assessment test licht je namelijk behoorlijk door. Je krijgt meerdere tests voor de kiezen en soms zit je ook tegenover meerdere assessoren. Als er dan ook nog eens een rollenspel bij komt kijken, is het moeilijk om je lichaamstaal bij jouw sociaal wenselijke gedrag te laten aansluiten. Met andere woorden: je valt vroeg of laat door de mand.

Is het verstandig om een assessmenttest te manipuleren?
Mensen die een assessmenttest manipuleren, worden er uiteindelijk wel uit geplukt. De assessment tests zijn juist ontworpen om te zien of ze nu werkelijk een weerspiegeling van jezelf zijn. Het manipuleren van zo'n test zal je dus niet lukken.

Als je bij een sollicitatieprocedure betrapt wordt op de assessment test manipuleren, kun je de baan eigenlijk wel op je buik schrijven. Geen enkele werkgever houdt ervan als je liegt tijdens de sollicitatie. Ze nodigen je juist uit om jou beter te leren kennen en verwachten dat je daaraan meewerkt. We raden je dan ook aan om gewoon jezelf te zijn tijdens de assessment test.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Assessment'

Bekijk artikelen op categorie